torsdag, januari 04, 2007

En man och en väldig massa kvinnor

Jag har just läst "Älsklingsleken" av Leonard Cohen. Älsklingsleken påminner väldigt mycket om Cohens låttexter. Den ganska mörka stämningen finns här, likaså den bohemiske unge mannen samt en väldig massa olika kvinnor som bara har ett gemensamt, att de är vackra och betuttade i den bohemiske unge mannen.

Handlingen tar fart i Motreal, någon gång i slutet av 40-talet eller början av 50-talet då huvudpersonen Lawrence Breavman är en liten knodd. Vi får veta en hel del om hans uppväxt- förhållanden i den välbärgade judiska familj i vilken han växer upp. Men det är inte mot familjen Cohen riktar sitt fokus i denna bok. Han intresserar sig mer för Breavmans förhållanden med kvinnor, från de ganska oskyldiga lekarna med flickor som barn till de mer seriösa förhållanderna som vuxen.

Den röda tråden i boken är alltså Breavmans kvinnoraffärer, här hoppas det hej vilt från den ena sängen till den andra kan jag tala om. Den första halvan av boken blir ganska tjatig eftersom Breavman stormar fram som en kanadensisk Don Juan. Förhållanderna blir aldrig några riktiga förhållanden och boken känns fragmentarisk och hoppig. Man hinner aldrig få något grepp om de kvinnliga karaktärerna förrän Brievman avspisar dem på något apigt vis och de försvinner ut ur historien.

Inte förrän Shell kommer i bilden på allvar fastnar jag för boken. Shell blir Brievmans första riktiga flickvän, inte bara en tjej för natten. Ungefär vid denna tidpunkt förvandlas också Brievman, från att i stort sett enbart ha varit en vandrande penis till att bli en djupare karaktär med fler egenskaper än den som penetrerare. Kan inte det ses som en intressant och ganska positiv utveckling så säg.

Boken är skriven 1963 och jag kan sätta min finaste finskjorta på att den till stor del är självbiografisk. Breavman och Cohen har så mycket gemensamt (födelsestad, gitarrspel, judiskt påbrå etc.) Om rykterna om Cohen som kvinnornas gunstling nr 1. stämmer så skulle han vid det här laget har stoff till både 16 och 17 uppföljare till Älsklingsleken.

Ps. Är inte Cohen läskigt lik en ung Dustin Hoffman på bilden ovan? Ni vet som Hoffman såg ut i Mandomsprovet. Ds.

Inga kommentarer: