fredag, januari 05, 2007

Treadwell och björnarna

Nu har jag sett Grizzly Man för andra gången och jag blev lika tagen av filmen denna gång också. Filmen är en dokumentär och handlar om den amerikanske filmaren och björnfantasten Timothy Treadwell som under tretton somrar levde bland grizzlybjörnar i Alaskas vildmark. Ett ganska riskabelt leverne kan man väl säga och tja, ni som inte har sett filmen kanske har lust att gissa hur det gick för Treadwell.

Har ni gissat nu? Ok! Då kommer svaret här. Han blev björnmat!

En stor del av filmen ägnas åt att reda ut detaljer kring Treadwells död. Vi får veta att man hittade diverse Treadwell-ägodelar (kläder osv.) samt delar av Treadwell själv i en björn, och vi får tusen olika teorier om hur Treadwell dödades, varför han dödades och vad han uttryckte verbalt i samband med att han dödades (var det AJ eller AJAJ). Varför alla dessa detaljer kan man fråga sig. Jag tycker att filmmakaren Werner Herzog går lite väl långt här.

I övrigt är filmen helt genial. Herzog har klippt ihop delar ur Treadwells egna filmer från hans Alaska-sejourer och genom dessa får vi lära känna filmens huvudperson. Eftersom Treadwell oftast var helt ensam ute i vildmarken var han ganska pratsjuk och använde sin kamera som bikt. Han berättar för oss om sitt liv och om sin kärlek till naturen och framförallt till grizzlybjörnar. Snart inser man varför Treadwell egentligen befinner sig i Alaska, han gör det helt enkelt för att överleva. Treadwell har nämligen stora stora problem med sig själv, vilket i sin tur har skapat drogproblem. Grizzlybjörnarna har givit honom hans liv en mening, han lever kort och gott för att beskydda dem, detta hans mission håller hans demoner borta. Samtidigt känner han sig mer och mer besläktad med björnarna, i vissa klipp misstänker man nästan att han tror att han är en av dem. Han avundas björnarna och deras tillsynes enkla liv.

Ironin i det hela är att Treadwell som ansåg sig vara björnarnas store frälsare förmodligen gjorde mer skada än nytta när han spatserade runt och minglade med sina "björnvänner" i Alaska. Han vande björnarna vid människor vilket kan få ödesdigra konsekvenser om de får besök av tjuvjägare. Vid ett sådant tillfälle har de ju då inte vett att fly sin kos.

Sammanfattningsvis kan jag bara säga att Grizzly Man bör ses. Förutom att historien är gripande så är Treadwell sannslöst underhållande då han på sant Steve Irwin-vis talar om sina björnar.

Jag ger filmen 4,5 björnramar av 5 möjliga!

Inga kommentarer: