lördag, maj 19, 2007

I Skuggan av ett brott

Jag har just läst "I skuggan av ett brott" av Helena Henschen och är fortfarande lite skakis. Boken som kan beskrivas som en till hälften dokumentär, till hälften uppdiktad historia är nämligen väldigt gripande och omtumlande. Helena Henschens morfar var Arbetsgivarföreningens ordförande mellan 1907 och 1931 och inblandad i Ådalen-händelserna 1931. Ett år efter hans avgång som ordförande mördades han kallblodigt av sin son Fredrik von Sydow. Det är kring detta mord som Henschens historia kretsar. Hjalmar blir en biperson i historien, det är framförallt om Fredrik och hans flickvän och senare fru Sofie (hennes riktiga namn var Ingun) boken handlar. Henschen beskriver deras korta liv. Vi får inblick i hur deras barndom kan ha sett ut. Vi får vara med när de träffas och får följa dem i deras minst sagt stormiga fårhållande. Henschen lyckas skapa två trovärdiga psykologiska porträtt. Sofie beskrivs som en flicka med ett moderssvek i bagaget som aldrig kände sig behövd förrän hon mötte Fredrik. Fredrik i sin tur skildras som en begåvad ung man, men en man som hade stora problem med sig själv. En man som lätt föll för frestelser som sprit och droger och som aldrig fixade att bli en ansvarstagande vuxen. Dessa två personers kärlek till varandra möttes knappast av hejarop från deras familjer. Sofies far ansåg att Fredrik var en slarver och Fredriks far blev avogt inställd då Sofie blev med barn innan hon och Fredrik var gifta. Kanske ansåg han också att Fredrik gifte sig under sin sociala sfär då han och Sofie bytte ringar.

Mot slutet av boken beskrivs mordet i den von Sydowska våningen i Stockholm och hur Fredrik och Sofie flyr till Uppsala där Fredrik tar både sitt och Sofies liv då han inser att han inte kommer att klara sig undan polisen. Jag fängslades verkligen av Henschens historia och sträckläste i stort sett den andra hälften av boken. Framförallt grips jag av Sofies historia. Det är så oerhört tragiskt att hon inte lämnade Fredriks sida, ens då han mördat kallblodigt utan fortsatte att följa honom och därmed gick mot sin egen död. Mitt romantiska jag vill se detta som ett bevis på att kärleken står över allt. Mitt något mer realistiska jag ser att Sofie kanske gärna skulle ha flytt från Fredrik men inte hade modet eller kraften. Kanske var hon inte heller vid sina sinnens fulla bruk under och efter mordet på Hjalmar von Sydow.

Boken bör inte läsas som en sann berättelse. Henschen förklarar vid ett flertal tillfällen att det finns allt för få sparade dokument och vittnesmål för att kunna beskriva Fredriks och Sofies liv så som de verkligen tedde sig. Hon har endast tagit del av de fragment som finns och skapat en historia utifrån dessa.

Inga kommentarer: