lördag, februari 03, 2007

Tonight is the night of the vampire osv.

Jag har just läst "Låt den rätte komma in" av John Ajvide Lindqvist.
Boken är ovanlig på flera sätt:
  1. "Låt den rätte komma in" kan beskrivas som en svensk vampyrroman, och hur många sådana har blivit utgivna genom åren!?
  2. "Låt den rätte komma in" är något så ovanligt som en vampyrroman som har sålt galet bra.
  3. "Låt den rätte komma in" är en av de få vampyrromanerna som jag, Tobias, tycker är bra.
  4. "Låt den rätte komma in" är en av de få vampyrromanerna som jag, Tobias har läst. Med detta sagt blev väl punkt 3 ganska meningslös och ointressant. Men strunt i det.
Boken handlar om Oskar, en tolvårig pojke som bor i Blackeberg och som har det jobbigt i skolan. Mobbning är ett för svagt uttryck för att beskriva det som han utsätts för. Tortyr är mer passande. Han har tre plågoandar som gör livet till ett helvete för honom, och i och med att han fått "hackkyckling" stämplat i pannan är det ingen annan som vill/vågar umgås med honom heller. Oskar är således ganska ensam. Ensam och arg! Men så en kväll vänder det, Oskar träffar en flicka på gården utanför höghuset där han bor. Flickan heter Eli och verkar lite konstig, men hon känns ändå som en potentiell kompis tycker Oskar. Samtidigt sker ett bestialiskt mord på en pojke i en skog inte långt ifrån Balckeberg. Pojken har blivit uppskuren och tappad på blod. Polisen tror att det är en galen ritualmördare som har varit i farten, men vi som har snappat upp ett och annat om Ajvide Lindqvists bok redan innan vi började läsa den vet ju att så inte är fallet. Vi misstänker istället en hungrig vampyr. Men vem är denna vampyr och hur mycket blod kommer att drickas innan historien når sitt slut. Det får man veta om man läser denna kusliga bok.

Som jag redan har avslöjat gillar jag boken. Framför allt för den känlsa som den väcker. En dyster, kuslig och mörk känsla som gör att den är perfekt att avnjuta uppkurad i soffan. Det slår mig att höstlig förort är en ytterst passande miljö för en vampyrroman att utspela sig i. Ajvide Lindqvist har lyckats skapa en roman om vampyrer som inte bara är intressant för dem som gillar att läsa om vampyrer. Skildringen av Oskars situation som mobbad är gripande och de andra levnadsödena som dyker upp i romanen är också fängslande.

Ska sägas att boken då och då är riktigt äcklig. Blodet sprutar (ej så förvånande kanske), folk kräks på löpande band och kissar och bajsar på sig av skräck. Det kan bli lite väl osmakligt ibland och vid något tillfälle blir det faktiskt för mycket för min del. Men det är ett litet minus till en bok som annars har många plus.

Såg för övrigt en intervju på TV med författaren. Han betedde sig märkligt, var spattig liksom, är han månne en............
Pass er alla ni som besöker bokmässor och liknande där denna man kan tänkas dyka upp. Tätstickad, svårgenomtränglig polotröja är att rekomendera om ni promt måste möta honom.

Inga kommentarer: