måndag, augusti 20, 2007

Don´t shoot the ukuleleplayer

Under en halvårsperiod för sisådär fyra år sedan kunde man se Tobias sitta som klistrad framför sin 14 tums tv-apparat i sitt studentrum varje söndagsnatt. Tittade man närmare (gjorde en inzoomning på hans lilla face) kunde man se hur det glittrade i hans ögon. Hade han blivit frälst, var det The God channel han så intresserat satt och glodde på? Oh nej, det var värre än så. Han hade nämligen fastnat för (blivit besatt av) en UR-kursen "Så lär du dig spela ukulele" (eller Ucke som den vane spelaren säger). Ännu hade han inte inskaffat någon sådan där pyttig gitarr men han var fast besluten om att en dag göra det. Men en så länge satt han bara där framför skärmen och beundrade kursledaren som tog det ena rena ackordet efter det andra på den där lilla tingesten som han varsamt höll i sin hand. "Riktiga män spelar ukulele", tänkte han.

Några månader senare...

Varsamt varsamt avlägsnade han omslagspappret kring den julklapp som han några dagar tidigare hade köpt till sig själv, och snart låg där i hans famn och det kändes som om den log emot honom, den klart röda ukulelen.

Tjugo minuter senare...

Tobias: "Vad i helvete! Det här bajsinstrumentet stämmer ju om sig så fort man lyfter blicken från det. Aldrig mer ska jag ens ta i det. Tacka vet jag min gamla hederliga gitarr!"

Som ni förstår blev jag aldrig särskilt bra på att spela ukulele. Så kan det gå om man alltid ska envisas med att köpa den billigaste varianten av allt man vill ha.

Den här lilla historien får mig osökt att tänka på Jacob Borshard, en amerikansk ung herre som trallar fram finstämda popmelodier endast akompanjerad av sin ukulele. Låter det töntigt? Det är det inte. Det är bra bra bra. Melodierna är geniala, texterna finurliga och hans röst härligt vemodig. Hans skivor finns att ladda ner gratis på www.creebobby.com. På hans myspace-sida finns dessutom en fantastisk cover på Brian Adams "Summer of 69". Den heter "The bat days summer" (Those were the bat days of our life). Är det inte charmigt så säg!!

Inga kommentarer: